Zdroj: Unsplash
Jak funguje indukce
Indukční vařiče jsou v domácnostech poslední dobou velmi populární. Zdrojem tepla totiž není varná deska, nýbrž samotné dno indukčního nádobí. Plotýnka ani okolní vzduch se také neohřívají. Princip tkví v zavedení střídavého proudu do ploché měděné cívky ve vařiči, kterou prochází střídavý proud s frekvencí 20 000 až 100 000 hertzů. Proud pak vytváří magnetické pole kolem cívky.
Úspornost indukční varné desky
Oblibě se indukční desky těší především díky rychlosti a úspornosti. Litr vody díky indukční desce přivedete k varu zhruba dvakrát rychleji než na klasickém elektrickém vařiči. Přenos tepla je také účinnější a rovnoměrnější. Kromě těchto výhod se indukční deska také velmi dobře udržuje a čistí. Elektrická varná deska je během vaření horká, snadno se tak připálí zbytky pokrmů, což se u indukční desky stát nemůže. Zároveň je indukční deska bezpečná v domácnostech s malými dětmi.
Nevýhody indukce
Má používání indukce vůbec nějaké zápory? Tou nejznámější je fakt, že k vaření potřebujete speciální nádobí, které je vyrobené z magnetického materiálu a skládá se z více vrstev. Při výběru hrnců a pánviček si tedy vždy raději ověřte, jestli se dané nádobí na indukční desku hodí. Většinou to bývá označeno přímo na obalu výrobku v podobě znaku černé cívky. Indukční deska je také velkým žroutem elektřiny, která neustále zdražuje. V rychlosti ohřevu vody je indukce srovnatelná třeba s rychlovarnou konvicí. Při běžném používání spotřebuje indukční deska měsíčně elektřinu za přibližně 40 korun, deska s topnou spirálou pak za 50 Kč.
Zdroj: Unsplash
Vaření na plynu
Plyn je obecně levnější než elektrická energie. Pořízení plynového spotřebiče je taktéž cenově dostupnější, k jejich ceně je však třeba připočíst zapojení odborníkem, jelikož na rozdíl od elektrického sporáku si ten plynový sami nezprovozníte. Mezi výhody plynového vařiče pak patří vysoká výhřevnost plynu, přesná a rychlá regulace sporáku a teplo je přenášeno přímo na hrnec či pánvičku, takže nedochází ke zbytečným ztrátám.
Výhodou vaření na plynu, podobně jako u indukce je, že plotýnky začnou okamžitě hřát, a tak se můžete vesele pustit do vaření. Navíc, když vám náhodou vypnou elektřinu, můžete si ohřát vodu na plynovém sporáku.
Nevýhody plynového sporáku
Přestože má vaření na plynu mnoho výhod, skrývá v sobě i několik věcí, na které byste si měli dát pozor. V prvé řadě během vaření na plynu vzniká větší množství zplodin a musí být zajištěno dostatečné odvětrávání. Plynový sporák také může znamenat zvýšené nebezpečí jak pro vás, tak i pro vaše ratolesti – přeci jen se jedná o otevřený oheň. Vzhledem k vývoji cen plynu budou náklady na vaření na plynovém sporáku stále více zatěžovat rodinné rozpočty.